Nieuw verschenen

Henk Romijn Meijer – De ontspoorde zegewagen

De ontspoorde zegewagen is de eerste roman van Henk Romijn Meijer (1929-2008), geschreven een paar jaar nadat hij op 25 november 1954 in de aula van de Gemeente Universiteit te Amsterdam de Reina Prinsen Geerligsprijs in ontvangst had genomen voor zijn debuut, de verhalenbundel Consternatie (1956). In 1958 werd deze debuutroman geweigerd door de uitgevers Meulenhoff en Daamen, waarna het typoscript in de la verdween. De deels autobiografische roman opent met een beschrijving van de uitreiking Johan Verstraetteprijs (lees: de Reina Prinsen Geerligsprijs). Als student woonde Romijn Meijer op een zolderkamer bij zijn tante in de Amsterdamse Haarlemmermeerstraat. Naast hem woonde zijn vriend Lou van Oyen op kamers. In de roman heet hij Jaap Bos. Van Oyen was bevriend met Han Voskuil en komt onder de naam Klaas de Ruiter voor in diens roman Bij nader inzien. Voor Louis en Anneke stonden Han en Lousje Voskuil model en in de romanfiguur Gerard kan Gerard Reve worden herkend. Deze uitgave bevat fragmenten uit Romijn Meijers dagboek uit de tijd waarin de roman tot stand kwam. Het nawoord is van Gerben Wynia. Prijs: € 21.

Boudewijn van Houten – Doggy Dog en andere verhalen

Deze bundel bevat 23 korte verhalen, waaronder ‘Gelukstelegram’: over een wrede jongen die een invalide meisje illusies geeft. ‘Gevaarlijke kruising’ over een reisleider die zich aan de vrouwen in zijn groep vergrijpt. ‘Zeker van één ding’ over een schrijver die zijn mislukking aan zijn talenten toeschrijft. De auteur kennende, weten we dat dit allemaal snoeiharde zelfkritiek is. Grappig zijn dan weer verhalen als ‘De beklimming van de Lochemse Berg’, een persiflage van de bergsport, en ‘Krijg de corona!’ over een slimme Bulgaar die gebruik maakt van het geloof van een antivaxer om haar erfenis te bemachtigen. Prijs: € 19,50.

J.J.C. Dee – Verdwijnen in een woord: Dichter en gedicht in de poëzie van C.O. Jellema

Deze studie onderzoekt het poëticaal zelfportret van de dichter C.O. Jellema aan de hand van enkele van zijn gedichtenreeksen uit de periode 1980-1990. Ook zaken als intertekstualiteit en hoe Jellema zijn poëtica etaleert, komen aan de orde. Tot slot wordt zijn dichterlijk werk geplaatst in de stromingen van zijn tijd. De dichter blijkt zijn plaats te vinden in de neo-romantiek en het neo-symbolisme. Het boek bevat in een bijlage alle geanalyseerde gedichtenreeksen van Jellema. In mei 2022 promoveerde de auteur met dit werk tot doctor in de letteren aan de Katholieke Universiteit van Leuven (BE). Prijs: € 29,50.

Alle eerdere uitgaven van Uitgeverij Flanor kunt u vinden in onze Flanorreeks of in het Algemeen Fonds


© Uitgeverij Flanor 2010